Tazminat Davaları Hakkında

Tazminat Davaları

Tazminat davaları özü itibariyle bir zarara uğramış olan mağdurun, zarara sebebiyet veren kişi veya kişilerden zararına karşılık olmak üzere bir miktar parayı talep etmesi olarak tanımlanabilir.

Tazminat davalarını “maddi tazminat davası” ve “manevi tazminat davası” şeklinde genel manada ikiye ayırmak mümkün ise de bu ayırım tazminat davalarının sınıflandırılmasında aslında çok yetersiz kalmaktadır. Çünkü bir çok tazminat davası çeşidi vardır. Tazminat davalarına örnek olarak maddi tazminat davası, manevi tazminat davası, trafik kazası tazminat davası, kıdem tazminatı davası, ihbar tazminatı davası, tıbbi hata (doktor hatası) (malpraktis) tazminat davası, haksız yakalanma-tutuklanma tazminat davası, … sayılabilir.

Tazminat davalarının hepsi özü itibariyle zarara uğramış mağdurun, zarara yol açan kişi veya kişilerden zararına karşılık olarak bir miktar talep etmesi sebebiyle aynı imiş gibi görünür. Fakat özü itibariyle aynı gibi görünse de tazminat davalarının ayrıştıkları temel noktalar da vardır. Mesela maddi tazminat davası ve manevi tazminat davası genellikle asliye hukuk mahkemesinde açılırken, kıdem tazminatı davası iş mahkemesinde, haksız tutuklanmadan dolayı tazminat davası ise ceza mahkemesinde açılmaktadır; ki tazminat davasının “görev” (yargılamayı yapan) mahkemenin değişmesi hukuk açışından temel bir ayrışma noktasıdır.

Kendi içlerindeki bu temel ayrımlar sebebiyle tazminat davalarını tek tek incelemek daha sağlıklı olacak diye düşünüyorum. İlgilendiğiniz tazminat davasına tıklayarak detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.