Hukuk Danışmanlığı Hizmeti
Hukuk Danışmanlığı Hizmeti
Hukuk danışmanlığı kavramını sözlük anlamı açısından irdelediğimizde kişi veya kurumlara hukuki konularda danışmanlık hizmeti verilmesi, hukuk danışmanı kavramını ise hukuk danışmanlığı hizmetini ifa eden kişi olarak tanımlayabiliriz.
Pratik uygulama açısından baktığımızda hukuk danışmanlığı hizmetini Türkiye’de hukukçuların, ağırlıklı olarak da avukatların verdiğini görüyoruz.
Hukuk danışmanlığı ücret mukabilinde verilen bir hizmettir. Baroların üye avukatlara yönelik hazırladığı ücret tarifelerinde belirtilen miktarlar tavsiye niteliğindedir. Hukuk müşavirliği ücreti kaideten hukuk müşaviri ve danışan müvekkil tarafından beraberce belirlenir.
Hukuk danışmanlığı hizmetinde hukukçu, danışan müvekkili veya müvekkil adayına karşılaştığı sorunların muhtemel çözümleri için yaklaşım alternatifleri veya yapacağı işlemler neticesinde ileride sorunlarla karşılaşmama için alması gereken tedbirler ve davranış şekilleri için farklı, muhtemel alternatifleri sunar. Muhtemel davranış şekillerinden hangisinin uygulanacağının seçimini hukuk danışmanlığı hizmeti alan müvekkil/müvekkil adayı yapar, yapmalıdır. Meselenin çözümü için muhtemel çözümlerden hangi çözüm yolunun tercih edileceğine hukuk danışmanının karar vermemesi gerekir. Zira böyle bir davranış hukuk danışmanlığı hizmeti veren hukukçunun taraf olması gibi bir hale sebep olabilir ki bu kesinlikle yanlış hal olur. Hukuk danışmanı davalarda, ihtilaflarda “taraf” olmaktan, taraf olarak görünmekten, algılanmakta itinayla kaçınmalıdır.
Danışma hizmeti hukukçunun, avukatın bürosunda olabileceği gibi, danışmanlık alan kişinin avukatı davet edeceği bir mekanda da verilebilir.