Ceza Avukatları Hangi Davalara Bakar? Tecrübeli Bir Bakış Açısı
Bu yazıda bir ceza avukatı olarak “ceza avukatları hangi davalara bakar” sorusuna ışık tutmak istiyorum. Ceza avukatlığı ceza hukukunun olmazsa olmazıdır. Ben de yıllardır bu alanda çalışıyorum. Bu yazıda sizlere soruşturma aşaması ve Sulh Ceza Hakimlikleri, kovuşturma aşaması Asliye Ceza Mahkemesinden Ağır Ceza Mahkemesine kadar ceza mahkemelerini anlatmak istiyorum.
Soruşturma Aşaması ve Sulh Ceza Hakimlikleri
Bir ceza davası genellikle savcılığın soruşturmasıyla başlar. Bu aşamada gözaltı, arama, tutuklama gibi tedbirleri Sulh Ceza Hakimlikleri yapar ve denetler. Ceza avukatı, bu kritik aşamada müvekkilinin yanında olur, savunur, alınan tedbir kararlarına itiraz ederek süreci yönlendirir. Bir ceza avukatı, şüpheli ya da mağdurun yanında olarak ifade alma, delil itirazı, keşif ve bilirkişi incelemesinde aktif rol alır. Ceza avukatının görevi, savcılık ve hâkimlik düzeyinde müdahillikten başlayarak adil yargılanma hakkına katkıda bulunmaktır.
Dosyanın görevli mahkemeye gönderilmesi
Daha sonra dosya Asliye Ceza Mahkemesi veya Ağır Ceza Mahkemesi’ne gider.
Asliye Ceza Mahkemesi Davaları
Asliye ceza mahkemesi, “görece hafif” ama oldukça ciddi olan suçların yargılamalarına bakar. Şantaj, tehdit, kasten basit yaralama (TCK 86), hakaret, hırsızlık, dolandırıcılık , mala zarar vermek gibi suçlar bu kapsamda yargılanır.
Adil bir yargılanma ile beraat veya indirimli ceza
Bu aşamada da ceza avukatı müvekkilinin yanındadır. Mümkün olursa beraat, beraat mümkün olmazsa indirimli ceza alınması ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) (tecil) ve adil yargılanma hakkının sağlanması için mücadele eder.
Ağır Ceza Mahkemesi Davaları
Ağır ceza mahkemesi, Türk Ceza Kanunu’nda öngörülen en ağır suçların yargılamasına bakar. Kasten öldürme (Türk Ceza Kanunu madde 81‑83), nitelikli dolandırıcılık, yağma (Türk Ceza Kanunu madde 148‑149), cinsel suçlar (Türk Ceza Kanunu madde 102, 103, 104, 105), terör suçları, zimmet, rüşvet, silahla tehdit ve örgüt kurma gibi ciddi suçlar bu mahkemelerde görülür.
Adil bir yargılanma ile beraat veya indirimli ceza
Bu aşamada da ceza avukatı müvekkilinin yanındadır. Mümkün olursa beraat, beraat mümkün olmazsa indirimli ceza alınması ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) (tecil) ve adil yargılanma hakkının sağlanması için mücadele eder.
Çocuk Ceza Mahkemeleri
18 yaş altı şüpheli ya da sanıklar Çocuk Mahkemelerinde yargılanır. Bu davalarda ceza avukatı, çocuğun haklarını savunur ve devletin koruyucu yaklaşım gözeterek yargılanmasını sağlamak için savunma yapar. Örneğin; taksirle yaralama veya hırsızlık gibi fiillerde yaşa uygun indirimli ceza modelleri uygulanabilir. Ceza indirimleri sağlanabilir.
Çocuk şüpheliler
Şüphelinin çocuk yaşta olması yargılamayı daha da hassas hale getirir. Bu süreçte yargılanan çocuğun yanında ceza avukatının desteğini hissetmesi kritik hukuki önemi yanında psikolojik moral desteği açısından da çok önemlidir.
Özel Ceza Davaları
Vergi ile ilgili vergi ceza davaları, fikri haklar ile ilgili fikri haklar ceza davaları da ceza avukatının görev alanına giren davalardır.
Ticaret erbabı için kritik davalar
Fikri haklar ceza davaları ve vergi ceza davaları şüphelileri genellikle ticaret erbabı kişilerdir. Ticaretle uğraşan bir insan için bu tarz davalar şüphelinin hem özgürlüğü hem ticari itibarı açısından kritik önem arz eden davalardır.
İstinaf ve Temyiz Süreci
Birinci derece mahkemesi kararından sonra ceza avukatı istinaf (Bölge Adliye Mahkemesi) ve temyiz (Yargıtay) aşamasındaki süreçleri yönetir.
Kararın bozulması
Bu aşamada ceza avukatı, farklı sebeplere dayanarak, birinci derece mahkemesinin müvekkili aleyhine verdiği hükmün bozulması için çaba harcar. Örneğin sanık lehine olabilecek deliller yeterli şekilde toplanmamış ise, şüpheden sanık yararlanır kaidesi (in dubio pro reo) uygulanmamış ise veya dosyaya has sair sebeplerden dolayı “bozma” (kararın bozulmasını) talep eder.
Müdafi Olarak Ceza Avukatının Rolü ️️⚖️
Ceza avukatı şüphelilerin müdafii olarak görev yapabileceği gibi şikayetçi ya da suçtan zarar gören mağdurların vekilliğini yapabilir. Ayrıca tutuklamaya itiraz, adli kontrol talepleri, el koyma işlemleri gibi işlemlerin yürütülmesinde görev alır.
Ceza yargılaması sürecine girildiği taktirde bir ceza avukatı ile çalışmak, hem hukukun hem de müvekkilin lehine sonuçlar doğurur.
🌟 Kritik uyarı: Ceza avukatı desteğinin olayın başlangıcında (dosya ilerlememiş iken) alınması çok çok önemlidir.
Sonuç | Özet
Özetle, “ceza avukatları hangi davalara bakar” sorusunun cevabı: Ceza hukuku, soruşturma aşamasından başlayarak Asliye Ceza, Ağır Ceza, Çocuk Mahkemeleri’ne, Fikri haklar ceza davaları ve vergi suçlarına, ağır suçlar olan sahtecilik, terör, cinayet vakalarına kadar giden çok geniş bir hukuk dalıdır.
İstinaf ve Temyiz süreçleri de ceza hukuku yargılamasının çok önemli birer halkasıdır.
Önemli bir detay
Önemli olan şu detayı belirtmek gerektiğini düşünüyorum: Avukatlar uzmanlık alanında olsa bile her davayı almak zorunda değildirler. Bir ceza avukatı, uzmanlık alanında olan bir ceza davasını her hangi bir sebeple almak istemeyebilir. Avukatın bu takdir yetkisini göz önünde bulundurmak ve saygı duymak gerekir.