Avukat Veysel Danış

Ceza avukatı boşanma davasına bakar mı

Ceza avukatı boşanma davasına bakar mı

Uygulamada sıkça karşılaştığım sorulardan biri şudur: “Ceza avukatı boşanma davasına bakar mı?” Bu sorunun kısa yanıtı: Evet, bakar. Hatta zaman zaman şahsen takip ettiğim boşanma davaları da oldu. Bazen başvuran kişi yakın bir tanıdık olur, onu kırmamak adına yardımcı olmak istersiniz. Bazen de dava içeriği mesleki açıdan ilginç gelir. Bazen ise tamamen insani nedenlerle, kişiye destek olmak amacıyla bu tarz dosyalarda görev üstlenirsiniz.

Ceza avukatları hukuk davalarına bakabilir mi

Avukatlık mesleği, uzmanlık alanları olmakla birlikte kamu hizmeti niteliği de taşıyan çok yönlü bir meslektir. Her ne kadar bir avukat, ağırlıklı olarak ceza davalarına bakan bir ceza avukatı olsa da, kanunlar çerçevesinde boşanma davası veya başka hukuk davalarına da bakmasının önünde hiçbir hukuki engel bulunmamaktadır.

Boşanma davası için ceza avukatı tutulur mu

Avukatlık Kanunu’na göre, Türkiye’de faaliyet gösteren bir avukat, eğitimini tamamladıktan sonra baroya kaydolduğu andan itibaren hem ceza hem hukuk davalarında taraf vekilliği yapma yetkisine sahiptir. Ancak uygulamada birçok avukat, bir alanda yoğunlaşmayı tercih eder. Misal; ben ceza avukatı olmayı tercih ettim. Ama bu tercihler, mesleki tecrübeyle şekillenir; zorunluluk değildir.

Bu yüzden ben de esasen bir ceza avukatı olarak çalışsam da, zaman zaman aile hukuku kapsamındaki boşanma davalarına da vekil olarak katıldığım oldu. Hukuki bilgi ve tecrübeyle, farklı dava türlerinde de etkili temsil mümkündür. Nihayetinde avukatın görevi, müvekkilinin hakkını en etkin biçimde savunmaktır.

Mersin Ceza Avukatı

Mersin Ceza Avukatı

Suç işlemek, suçun mağduru olmak tabii ki çok kötü şeyler. Ama ne yazık ki hayatın gerçekleri. Kader mahkumu kavramını hepimiz duymuşuzdur. Kader bazen insanlara öyle oyunlar oynar ki hiç ummadığı şeylerin aniden başına geldiğini görüverir insan. Kişi, kaderin oyunu, kaderin cilvesi, bir anlık hata diye tanımlanabilecek olaylar sonucunda insan kendisini bir suçun şüphelisi veya mağduru olarak bir ceza davasının içinde bulabilir.

Suç işlemek ve hapse girmek hiç bir insanın istemeyeceği bir şey şüphesiz. Özgürlük bütün canlılar için en önemli servettir. Bir kuş için kafeste olmak kadar kötü ne olabilir ki? Bir kuş kafeste olduktan sonra kafes demir olmuş, ahşap olmuş, altın olmuş, işlemeli olmuş ne fark eder ki? Kafeste olan bir kuş mutlu olabilir mi? Tabii ki hayır!

Cezaevine girmiş insanları kınamadan önce anlamaya çalışmalı insan. Acaba bu kişi ne yaşamıştır da bugün bu noktaya gelmiştir diye. Hiç kimse dünyaya suçlu olarak gelmez. Bütün insanlar dünyaya masum çocuklar olarak gelirler. Sonra büyürler ve bir şeyler olur. İşte, “Ne olmuştur?” diye düşünmek gerekir…

Bir suçun mağduru olmak ise daha da kötüdür. Bir suçun mağduru olmak insanda bütün hayatı boyunca unutamayacağı izler bırakır. Ona karşı işlenen suçun cezasız kalmamasını ister. İşte bu his, adalet hissidir. Mağdura karşı o suçu işleyen, mağdurun o acıları yaşamasına sebep olan kişinin cezalandırılması mağdurun acısını yok edemese de nispeten hafifletecektir.

Ceza davaları şüpheli ve mağdurun çıkarlarının çatıştığı davalardır. Şüpheli, özgürlüğünü kaybetmemek için ceza almamaya çalışır. Mağdur ise ona karşı işlenen ve ona zarar veren eylemi yapan kişinin cezalandırılmasını, içindeki ateşin bir nebze soğutulması için şüpheliye ceza verilmesi için uğraşır.

Ceza davalarını takip eden ceza avukatı şüphelinin müdafisi ise şüphelinin ceza almaması veya en az cezayı alması için çalışır, savunma yapar. Ceza avukatı mağdurun vekili ise şüphelinin ceza alması ve hatta en ağır cezayı alması için çalışır, savunma yapar.

Mersin‘de bir suç işlendiğine dair bir şikayet, suç ihbarı veya şüphesi oluştuğunda Mersin Cumhuriyet Savcılığı tarafından ceza soruşturması açılır. Ceza soruşturması sonunda suçun oluştuğu yönünde ciddi delillere ulaşıldığı taktirde şüpheliler aleyhine ceza davası açılacaktır.

Mersin Ceza Avukatı ve İstanbul Ceza Avukatı

Mersin Mahkemeleri (Mersin Sulh Ceza Hakimliği veya Mersin Asliye Ceza Mahkemesi veya Mersin Ağır Ceza Mahkemesi)nde görülen bir ceza davasını hangi avukatlar takip etmeye yetkilidir?

İçel (Mersin)‘deki Ceza Mahkemeleri‘nde açılan ceza davalarına Mersin Barosu’na kayıtlı bir ceza avukatı İçel (Mersin)‘de bakmaya tabii ki yetkilidir. Fakat İstanbul Barosu‘na kayıtlı olan bir ceza avukatı İstanbul‘dan gelerek de İçel (Mersin)‘deki ceza davasını takip edebilir. Türk hukukunda bu imkan mevcuttur. Dolayısıyla, şüpheli veya mağdur, davasını takip etmek için İstanbul‘da yaşayan ve İstanbul Barosu’na kayıtlı olan bir ceza avukatı ile çalışmayı da tercih edebilir.

Mağdur veya şüphelinin avukatını serbestçe seçebilmesi için Türkiye’deki avukatlar, farklı Baro çevrelerine bağlı il ve ilçelerde de dava takip edebilmek konusunda yetkili kılınmıştır. Bu yetki sayesinde şüpheli veya mağdur avukatını serbestçe seçmek ve belirlemek imkanına sahip olmaktadır.

Mağdur veya şüpheli bir kişi Mersin Sulh Ceza Hakimliği veya Mersin Asliye Ceza Mahkemesi veya Mersin Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ceza davasını takip etmesi için Mersin Barosu’na kayıtlı bir Mersin ceza avukatı ile çalışmayı tercih edebilir. Veya İstanbul Barosu’na kayıtlı bir İstanbul‘dan bir ceza avukatı ile çalışmayı tercih edebilir; kanunlar buna izin vermektedir.

"Veysel Danış'a Danış'ırsam bilirim"
diyorsanız Tıklayın