Mahfuz Hisse Saklı Pay Oranları Ne Kadardır

Mahfuz Hisse Saklı Pay Oranları Ne Kadardır

Mahfuz Hisse Nedir Oranları Ne Kadardır?

Mahfuz hisse miktarları
* Çocukların-torunların miras payının yarısı (1/2’si)
* Anne-babanın miras payının 1/4’ü
* Kardeşlerin miras payının 1/8’i
* Eş (çocuklar-torunlar veya anne-baba ile mirasçı ise), miras payının tamamı mahfuz hissedir.

Avukat Veysel Danış

Miras Davası

Miras Davası

Türkçeye yerleşmiş ilginç bir deyim var: Ölüm hak, miras helal

Hakikaten çok güzel bir deyim. كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ (Kullu nefsin zaaiqatul mavt) (Ankebut suresi 57.ayet) ayeti ve binlerce senelik hayat deneyimleri ile sabittir ki herkes ölmektedir!  ve yine sabittir ki ölenler öbür tarafa hiç bir şey götürememektedir. Ölen şahıs neleri varsa, ne toplayıp neler biriktirdiyse hepsini dünyada bırakıp gitmektedir.

Şahsın ölümü sonrasında dünyada bıraktığı mallara, mülklere “miras malı” denir. Sahibi de artık vefat ettiği (öldüğü) için bu mallar(ın mülkiyeti) “mirasçı” diye tanımlanan akrabalarına intikal eder (geçer).

Dünyanın bildiğimiz, alıştığımız düzenine göre para, mal, mülk elde edebilmek için çalışmak, çalışmak, çalışmak gerekir. Buna mukabil miras çalışmadan mala, mülke sahip olmamız demektir. Zira bu malların için gereken çalışmalar (kazanma, biriktirme, koruma, vs) vefat eden (muris) tarafından yapılmıştır. Murisin vefat etmesi ile bu mallar direkt mirasçılara geçer. Böylece mirasçılar hiç çalışmadan, biriktirmeden, uğraşmadan mal, mülk sahibi olmak şansını yakalarlar.

Miras; çalışmadan, biriktirmeden, uğraşmadan mal, mülk, servet sahibi olmanın kolay yolu olunca buna hevesliler ve talipliler de haliyle çok oluyor.

Yazımıza “Ölüm hak miras helal” deyişiyle başladık. Miras helal fakat insanlar genellikle kendi paylarına düşen miras hissesi ile tatmin olmuyor, yetinmiyor ve diğer mirasçıların hisselerine düşen mallara da göz dikiyor ve onları da ele geçirmeye çalışıyor. Mirasçılar arasındaki bu mücadeleden “miras davası” doğar.

Bazı mirasçıların diğer mirasçıların hisselerine göz dikmesi, tecavüz etmesi ahlaki olmadığı gibi hukuka da aykırıdır. Mirasçıların kendi hisseleri ile yetinmeyip diğer hissedar mirasçıların paylarına el atmaları halinde miras hukuku uzmanı bir avukat (miras avukatı) yardımıyla hukuki süreç başlatılması gerekir.

Miras davası ile bazı mirasçıların (diğer mirasçıları mağdur etmek pahasına) kendi paylarını büyütmek için yaptıkları iş ve işlemlerin önüne geçilmesi ve bütün mirasçıların haklarını eşit ve adil şekilde almaları amaçlanır.

Avukat Veysel Danış

Miras Avukatı İstanbul

Miras Avukatı İstanbul

Miras davaları Dünya davalarıdır” desem zannediyorum abartmış olmam!.. Çünkü bir yerde “insan” varsa orada mal toplama, ölüm ve bunların kaçınılmaz neticesi olarak da “miras” vardır.

Ve gene bir yerde “mal varlığı” ve “paylaşma mecburiyeti” varsa orada diğerlerinin paylarını da lüpletmeye hevesli aç gözlü bazı hissedarlar ve bunun da kaçınılmaz neticeleri olarak bazı mağdur mirasçılar, miras mahkemesi, miras davası, miras avukatı vardır…

Miras ihtilafları dünya hayatının gerçeğidir. Hayatın gerçekleri tabii ki İstanbul için de geçerlidir. İstanbul’da da insanlar yaşıyor, mal ediniyorlar ve vefat ediyorlar. Vefat eden kişinin mirasının mirasçılar arasında pay edilmesi gerekmektedir. Fakat diğer mirasçıların paylarına da göz koyan, diğer mirasçıları mağdur eden kişiler İstanbul’da da var maalesef. Sonraki süreç de tahmin ettiğiniz gibi İstanbul miras mahkemesine müracaat, miras avukatı İstanbul, İstanbul miras davası, vs vs…

Tabii keşke böyle olmasa… İnanın bu satırları yazarken bile üzülüyorum. Keşke herkes hakkına razı olsa, kimse kimsenin hakkını gasp etmeye çalışmasa, kimse kimseyi mağdur etmese… Ama maalesef “keşke” demekle ne ideal hayat elde edebiliyoruz ne de sorunları çözebiliyoruz. Yapabileceğimiz, mağdur edilmiş bu insanlara elimizden geldiği kadar destek vermektir, haklarını almalarına yardımcı olmaktır.

Beni miras davalarında uzmanlaşmaya, miras avukatı olmaya sevk eden en temel etken de hakları en yakınları (çoğu zaman kardeşleri, bazen kuzenleri hatta maalesef bazen anne-babası) tarafından hakları gaspedilerek mağdur edilen bu insanlara destek verme arzusudur.

Şu bir gerçek ki bazı kötü insanlar bazı iyi insanları mağdur etmektedir. Bu durum tarih boyunca böyle olmuştur, dünyanın her yerinde böyledir. Bu yüzden İstanbul’da da böyle olması şaşırtıcı değildir.

Hak ettiği miras payı gasp edilerek mağdur edilen bir mirasçı İstanbul’da, Malatya’da, Edirne’de, Denizli’de veya başka bir şehir olsun farketmez. Veysel Danış için önemli olan
* “Bu kişi haklı mı?
* “Bu kişi hakkı gasp edilerek mağdur edilmiş mi?” sorularının cevabıdır.

Bu soruların cevabı “Evet” ise o mağdur kişi hangi şehirde olursa olsun Veysel Danış ona yardım etmek için yanında olacaktır. Bu durum hiç şüphesiz İstanbul’da yaşayanlar (sizler) için de geçerlidir. Çekinmeden benimle temas edebilirsiniz…

Veysel Danış

Avukat Veysel Danış

Çocuğunu Mirastan Mahrum Etmek

Çocuğunu Mirastan Mahrum Etmek

Oğlum başına buyruk yaşıyor ve hiç beni dinlemiyor. Mirasımdan mahrum edebilir miyim?

*

Türk Hukukunda mirasçı ancak murise (miras bırakana) veya yakınlarına karşı ağır bir suç işlemişse; ve/veya aile hukukundan doğan yükümlülüklerini büyük ölçüde yerine getirmemişse mirastan ıskat edilebilir (çıkarılabilir).

Sorunuza net cevap verilebilmesi ancak oğlunuzla ilişkinizin bu ilke ışığında detaylı incelenmesinden sonra mümkün olabilir. Miras hukukunda uzman bir miras avukatı ile görüşmeniz faydalı olacaktır.

Miras Bırakanın Mirasa Müdahalesi

Miras Bırakanın Mirasa Müdahalesi

Muris (miras bırakan) mirasçısının miras payını başka birine bırakabilir mi?

*

* Muris mirasçılarının ancak mahfuz hisse (saklı pay) kabul edilen kısımları dışında kalan bölümünde tasarrufta bulunabilir. Vasiyetname yapabilir, araba devredebilir, gayrimenkul tapusu verebilir.

* Murisin mirasçıların mahfuz hisselerine tecavüz eden tasarrufları geçersizdir. Bu tasarrufların mahfuz hisseyi kapsamayacak şekilde düzeltilmesi için dava açılması gerekir.

Eşin Miras Payı Ne Kadardır?

Eşin Miras Payı

Eşin miras payı ne kadardır?

Eşin miras hissesi oranları:
* Murisin çocukları varsa eşin miras hissesi 1/4 olur.
* Murisin çocukları yoksa eş, anne-baba veya kardeşlerle birlikte mirasçı olur ve hissesi 1/2 olur.
*Murisin çocuğu, anne-babası, kardeşi yoksa eş, nine-dede veya çocukları (teyze-dayı-hala-amca) ile mirasçı olur ve hissesi 3/4 olur.
*Bu akrabaların hiç biri yoksa mirasın tamamı eşe kalır.

"Sorunum Çözülsün Artık" diyorsanız Tıklayın