Mirastan Iskat Edilenin Mirasçılığı
Mirastan Iskat Edilenin Mirasçılığı
Mirastan ıskat edilen (çıkarılan) kişi mirastan pay alabilir mi?
*
Mirastan ıskat edilen (çıkarılan) kişi mirastan pay alamaz.
Mirastan ıskat edilen (çıkarılan) kişi mirastan pay alabilir mi?
*
Mirastan ıskat edilen (çıkarılan) kişi mirastan pay alamaz.
Mahfuz Hisse Nedir Oranları Ne Kadardır?
Mahfuz hisse miktarları
* Çocukların-torunların miras payının yarısı (1/2’si)
* Anne-babanın miras payının 1/4’ü
* Kardeşlerin miras payının 1/8’i
* Eş (çocuklar-torunlar veya anne-baba ile mirasçı ise), miras payının tamamı mahfuz hissedir.
Mirasçılar murisin (miras bırakanın) borçlarından sorumlu mudur?
*
Mirasçılar tereke (miras) borçlarından sorumludur.
“Miras davaları Dünya davalarıdır” desem zannediyorum abartmış olmam!.. Çünkü bir yerde “insan” varsa orada mal toplama, ölüm ve bunların kaçınılmaz neticesi olarak da “miras” vardır.
Ve gene bir yerde “mal varlığı” ve “paylaşma mecburiyeti” varsa orada diğerlerinin paylarını da lüpletmeye hevesli aç gözlü bazı hissedarlar ve bunun da kaçınılmaz neticeleri olarak bazı mağdur mirasçılar, miras mahkemesi, miras davası, miras avukatı vardır…
Miras ihtilafları dünya hayatının gerçeğidir. Hayatın gerçekleri tabii ki İstanbul için de geçerlidir. İstanbul’da da insanlar yaşıyor, mal ediniyorlar ve vefat ediyorlar. Vefat eden kişinin mirasının mirasçılar arasında pay edilmesi gerekmektedir. Fakat diğer mirasçıların paylarına da göz koyan, diğer mirasçıları mağdur eden kişiler İstanbul’da da var maalesef. Sonraki süreç de tahmin ettiğiniz gibi İstanbul miras mahkemesine müracaat, miras avukatı İstanbul, İstanbul miras davası, vs vs…
Tabii keşke böyle olmasa… İnanın bu satırları yazarken bile üzülüyorum. Keşke herkes hakkına razı olsa, kimse kimsenin hakkını gasp etmeye çalışmasa, kimse kimseyi mağdur etmese… Ama maalesef “keşke” demekle ne ideal hayat elde edebiliyoruz ne de sorunları çözebiliyoruz. Yapabileceğimiz, mağdur edilmiş bu insanlara elimizden geldiği kadar destek vermektir, haklarını almalarına yardımcı olmaktır.
Beni miras davalarında uzmanlaşmaya, miras avukatı olmaya sevk eden en temel etken de hakları en yakınları (çoğu zaman kardeşleri, bazen kuzenleri hatta maalesef bazen anne-babası) tarafından hakları gaspedilerek mağdur edilen bu insanlara destek verme arzusudur.
Şu bir gerçek ki bazı kötü insanlar bazı iyi insanları mağdur etmektedir. Bu durum tarih boyunca böyle olmuştur, dünyanın her yerinde böyledir. Bu yüzden İstanbul’da da böyle olması şaşırtıcı değildir.
Hak ettiği miras payı gasp edilerek mağdur edilen bir mirasçı İstanbul’da, Malatya’da, Edirne’de, Denizli’de veya başka bir şehir olsun farketmez. Veysel Danış için önemli olan
* “Bu kişi haklı mı?”
* “Bu kişi hakkı gasp edilerek mağdur edilmiş mi?” sorularının cevabıdır.
Bu soruların cevabı “Evet” ise o mağdur kişi hangi şehirde olursa olsun Veysel Danış ona yardım etmek için yanında olacaktır. Bu durum hiç şüphesiz İstanbul’da yaşayanlar (sizler) için de geçerlidir. Çekinmeden benimle temas edebilirsiniz…
Oğlum başına buyruk yaşıyor ve hiç beni dinlemiyor. Mirasımdan mahrum edebilir miyim?
*
Türk Hukukunda mirasçı ancak murise (miras bırakana) veya yakınlarına karşı ağır bir suç işlemişse; ve/veya aile hukukundan doğan yükümlülüklerini büyük ölçüde yerine getirmemişse mirastan ıskat edilebilir (çıkarılabilir).
Sorunuza net cevap verilebilmesi ancak oğlunuzla ilişkinizin bu ilke ışığında detaylı incelenmesinden sonra mümkün olabilir. Miras hukukunda uzman bir miras avukatı ile görüşmeniz faydalı olacaktır.
Muris (miras bırakan) mirasçısının miras payını başka birine bırakabilir mi?
*
* Muris mirasçılarının ancak mahfuz hisse (saklı pay) kabul edilen kısımları dışında kalan bölümünde tasarrufta bulunabilir. Vasiyetname yapabilir, araba devredebilir, gayrimenkul tapusu verebilir.
* Murisin mirasçıların mahfuz hisselerine tecavüz eden tasarrufları geçersizdir. Bu tasarrufların mahfuz hisseyi kapsamayacak şekilde düzeltilmesi için dava açılması gerekir.
Evlatlık öz ailesinden miras alabilir mi?
*
Evlatlık, evlat edinene mirasçı olmasıyla birlikte kendi öz ailesine de mirasçı olur.
Eşin miras hissesi oranları:
* Murisin çocukları varsa eşin miras hissesi 1/4 olur.
* Murisin çocukları yoksa eş, anne-baba veya kardeşlerle birlikte mirasçı olur ve hissesi 1/2 olur.
*Murisin çocuğu, anne-babası, kardeşi yoksa eş, nine-dede veya çocukları (teyze-dayı-hala-amca) ile mirasçı olur ve hissesi 3/4 olur.
*Bu akrabaların hiç biri yoksa mirasın tamamı eşe kalır.
Murisin yapmış olduğu vasiyetname iptal ettirilebilir mi?
*
Gerekli şartları taşımıyorsa vasiyetname iptal ettirilebilir. Vasiyetnamenin iptali için dava açılması gerekir.
"Sorunum Çözülsün Artık" diyorsanız Tıklayın